Je kan via Codex betalingen accepteren of uitvoeren, door gebruik te maken van de externe dienst Mollie.

Via Mollie regel je al je online betalingen met één koppeling. Je kan vervolgens al je transacties via het overzichtelijke Mollie Dashboard zien. En heel belangrijk: je betaalt voor Mollie geen opstartkosten of vast maandbedrag, alleen transactiekosten.

Als je een account neemt bij Mollie, kan je dit gemakkelijk koppelen aan je Codex: het uitwisselen van een API key is op het moment afdoende.
Dan kunnen deelnemers van activiteiten, lidmaatschap of entiteiten in Codex, via Mollie betalen. Dit werkt ook voor incasso-machtigingen. 

Let op: Mollie is enkel inbegrepen in het Codex Ultimate pakket.

Mollie activeren

Met deze stappen kun je Mollie activeren voor je activiteiten. 

 1. Vertel in een bericht aan ons dat je Mollie wil gaan gebruiken. Wij zetten dan de Mollie-module voor je aan.
 2. Maak een account aan op www.mollie.nl en vul je gegevens in.
 3. Op je account staan 2 zogenaamde API-keys. De ‘test‘-key en de ‘live‘-key. Beginnen met de test-key wordt sterk aangeraden. De ‘test‘-key kun je invullen bij Codex onder Instellingen -> Mollie. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je in Codex de Mollie module gebruiken.
  Let op: als je de ‘test‘-key gebruikt, worden transacties uitgevoerd maar niet als live transacties in Mollie geregistreerd. Ze komen in ‘test’ modus in het Mollie dashboard aan. 
 4. Wanneer alles naar wens is en getest, kan je de ‘test‘-key naar de ‘live‘-key veranderen en Mollie staat live. Dan kan je daadwerkelijke euro’s ontvangen voor betaalverzoeken. 

Wat kan je allemaal met de Mollie Integratie?

Betaalverzoeken aanmaken

Je kan betaalverzoeken aanmaken voor van alles binnen je vereniging. Denk hierbij aan promotiemateriaal, samenvattingen en producten die leden kunnen kopen, maar ook voor het inschrijven van leden bij evenementen. Lees hieronder meer over hoe dit werkt.

Betalingen voor activiteit deelnemers

Je kan deelnemers van activiteiten gelijk een betaalverzoek sturen. Ze worden dan als deelnemer gemarkeerd en ook als betaald als de betaling gelukt is. Lees hieronder meer over hoe dit werkt.

Meer over Betaalverzoeken

Er zijn meerdere types betaalverzoeken mogelijk:

 • 1-op-1 verzoeken met vast of open bedrag

De huidige mogelijkheid in Codex is het aanmaken van een verzoek voor een lid, bijvoorbeeld voor dingen gekocht uit de kamer of een enkele contributie. Je kan hier dan een vast bedrag aan koppelen wat deze persoon moet betalen.

Bij het aanmaken van een verzoek kan je het bedrag op 0  euro zetten; dan heb je meerdere opties aan de rechterkant om mensen zelf een bedrag te laten kiezen tussen een onder en bovengrens. Ook kan je een aanbevolen bedrag invullen dat dan standaard wordt ingevuld.

 • Een “Open” Verzoek: voor meerdere leden
  Dit is simpelweg een groep van verzoeken (met vast of open bedrag). Na het aanmaken van een open verzoek kan je deze delen met je leden door middel van een unieke link. Iedereen kan dan dit verzoek voldoen volgens de regels die je hebt opgegeven rondom het bedrag.
  Als mensen dit invullen zonder ingelogd te zijn (dus van een publieke pagina), dan wordt ook om een naam en e-mailadres gevraagd om deze persoon te kunnen identificeren.

Meer over betaalverzoeken mailen

Maak een mail-template aan met als tag mollie_payment_request en gebruik in de tekst de tags {request_name} , {request_amount}  en als aller belangrijkste {payment_link}  om een link naar het betaalscherm toe te voegen.

Een voorbeeldtekst is:

Dear {name},

You have an outstanding payment request. Please fulfill the payment below:

**Registration: {request_name}** € {request_amount}

{request_description}


**[Pay and confirm here]({payment_link})**

Mollie activeren voor een activiteit

Wanneer je vereniging Mollie heeft voor betaalverzoeken, kun je dit per activiteit aanzetten. Het is belangrijk dat de activiteit ‘Snel inschrijven’ aan heeft staan:

Onderaan de activiteit staat dit:

Hier kan je de prijs en beschrijving opnemen van de Mollie-payment.
Noot: dit werkt enkel voor inschrijvingen voor het Ledensysteem. Zulke activiteiten moeten ‘inschrijven via ledensysteem’ aan hebben en ‘publiekelijk inschrijfbaar’ op nee!

Recente updates 

 • Mei 2019: het is nu mogelijk om open verzoeken te maken. Tevens is het mogelijk om open bedragen aan alle verzoeken te koppelen.
 • Als mensen al een keer het Mollie betaalscherm hadden geopend maar nog geen betaling hadden gestart, kunnen ze de link blijven gebruiken zonder dat er komt te staan dat de link al gebruikt is. Hierdoor wordt betalen dus veel makkelijker!
 • Codex kan nu ook Mollie betaalverzoeken aanmaken voor andere methoden dan iDeal. Als je op Mollie.nl andere betaalmethoden aanzet, zullen leden deze kunnen selecteren als ze gaan betalen! Het configureren van deze update gaat allemaal via Mollie zelf.