Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen? We helpen je via de chat graag stap voor stap om mailcampagnes te versturen.
Dit artikel behandelt het versturen van Campagnes naar Leden, maar je kan in plaats van leden ook andere types items, zoals partners, alumni, niet-leden of bedrijven mailen op dezelfde manier.

STUK OVER EMAIL SETTINGS (settings/mail) en verifieren email

(https://codexapp.nl/handleiding/algemeen/0revision1-68/)

Wat is een Campagne?

Een campagne is een bepaalde e-mail die je naar een of meerdere leden stuurt met een vaste inhoud, en die je misschien ook in latere jaren vaker gaat sturen. Je stuurt een campagne naar een lijst van mensen en je kan bijhouden welke mails verstuurd (en later ook welke mails geopend zijn). Het is vergelijkbaar met een MailChimp campagne.

Versturen van een Campagne

 1. Ga naar Leden > Campagnes > Toevoegen
 2. Geef je campagne een naam zodat jij ‘m kan herkennen.
 3. Je kan alle leden die je wil addresseren aan- of uitvinken.
 4. Kies een type e-mail. De types zijn als volgt:
 • Gewoon tekst: dit mailtje bevat geen speciale Codex links of tokens, maar gewoon tekstuele inhoud
 • Update e-mail: stuur een link mee waarmee leden hun gegevens kunnen bijwerken. Gebruik de code {update_link}  in het mailtje.
 • Uitschrijf e-mail: stuur een link mee waarmee leden zich kunnen uitschrijven van lidmaatschap. Gebruik de code {unsub_link}  in het mailtje.
 • Herinschrijf e-mail: stuur een link mee waarmee leden zich kunnen updaten OF uitschrijven van lidmaatschap. Gebruik de code {resub_link} in het mailtje.
 • Activatie e-mail voor het ledensysteem: maak per geaddresseerde een account aan voor het ledensysteem en verstuur instructies om hierop in te loggen.
  Zet in het mailtje de velden {membersystem_url} , {email}  en {password}  (tijdelijk wachtwoord, wat men moet wijzigen na inloggen). Al deze velden zijn verplicht.

Vervolgens kan je de onderwerpregel en het mailtje opstellen

Ja, dat kan met de knop bovenin de tekstverwerker, zie hieronder wat tips:

Je kan in het mailtje ook gegevens van elke geadresseerde gebruiken, met de interne naam van het gegeven. Voorbeelden die je kan gebruiken zijn: (let op: dit kan per module en Codex verschillen gebaseerd op je Gegevensbeheer)

Versturen van Update Mails

Je kan in een campagne ook een link zetten die leden eenmalig kunnen aanklikken en invullen om hun gegevens bij te werken.

Hiervoor moet je de tag {update_link}  toevoegen. Dit kan als volgt:

[Dit is een update knopje]({update_link})

En idem voor {resub_link},  {unsub_link} etcetera. Als dit soort tekst niet klikbaar hoeft te zijn is gewoon letterlijk het stuk inclusief accolades {  en }  genoeg.

Tip: Test het versturen en aanklikken van een update-mail altijd eerst even alleen met jezelf, dus een campagne met een persoon. Dan weet je zeker dat het goed gaat.

Let op: Alle gegevens die in Gegevensbeheer op “bewerkbaar door dit item zelf” zijn in het formulier bewerkbaar. Dit is belangrijk om even te checken zodat alleen de gegevens die je wilt dat ze aanpassen, aanpasbaar zijn.

 • Klik vervolgens op Opslaan en daarna, na een check, op Verzenden.
  Wacht vervolgens geduldig, dit kan voor grote lijsten een paar minuten duren. De pagina ververst en je kan zien of het verstuurd is.

Vergeet niet te testen!

Je kunt vlak voor je de campagne stuurt, kiezen om eerst een testmail naar jezelf te sturen. Zo weet je zeker dat je een goede mail stuurt naar je leden.